Back

Γ. ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Διαταραχές λόγου και ομιλίας και ΔΕΠ-Υ: Σύγχρονες Εκπαιδευτικές Πρακτικές

Ι. ΓΕΝΙΚΑ 

Διδάσκουσα: Λία Τσερμίδου

Εξάμηνο: Β΄ (εαρινό)

Αυτοτελείς διδακτικές δραστηριότητες: α) Πρακτική άσκηση με εποπτεία σε δομές ειδικής, ενταξιακής εκπαίδευσης, σε ιδρυματικές και θεραπευτικές δομές β) Σεμιναριακά μαθήματα γ) Παρουσιάσεις εργασιών σύγχρονων θεωρητικών προσεγγίσεων.

Προαπαιτούμενο μάθημα: Σύγχρονες προσεγγίσεις της ειδικής, ενταξιακής εκπαίδευσης και των σπουδών στην αναπηρία

Τύπος μαθήματος: Υποχρεωτικό

Πιστωτικές μονάδες: 10

Σύνολο μαθημάτων: 13

Εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας: 2 (και 2 τελικά τρίωρα μαθήματα)

Γλώσσα διδασκαλίας: Ελληνική

ΙΙ. ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ  

Σκοπός του μαθήματος είναι να εφοδιάσει τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες με κατάλληλα μεθοδολογικά και παιδαγωγικά εργαλεία για την ανάλυση και διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν τις Διαταραχές λόγου και ομιλίας και τη ΔΕΠ-Υ στο πλαίσιο της ενταξιακής εκπαίδευσης μέσα από τη σύνδεση θεωρητικών προσεγγίσεων και πρακτικών εφαρμογών. Το περιεχόμενο του μαθήματος επικεντρώνεται σε δυο άξονες: 1. σε παιδαγωγικές θεωρίες και μεθόδους σχεδιασμού και υλοποίησης ενταξιακών προγραμμάτων που απευθύνονται σε μαθητές με Διαταραχές λόγου και ομιλίας καθώς και ΔΕΠ-Υ 2. στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένοι μαθητές σε διαφορετικές εκπαιδευτικές δομές ειδικής, ενταξιακής εκπαίδευσης, σε ιδρυματικές και θεραπευτικές δομές.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο/η μεταπτυχιακός φοιτητής/τρια θα είναι σε επίπεδο:

α) γνώσεων

  • να γνωρίζει τους ορισμούς και τις διαφορετικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν τις Διαταραχές λόγου και ομιλίας και ΔΕΠ-Υ
  • να αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα των ορισμών,
  • να κατανοεί τη σπουδαιότητα υιοθέτησης μίας πολυεπιστημονικής προσέγγισης σε ανάλογα ζητήματα,
  • να γνωρίζει τις διαδικασίες αξιολόγησης/διάγνωσης των Διαταραχών λόγου και ομιλίας και ΔΕΠ-Υ και τα συστήματα ταξινόμησης των Διαταραχών λόγου και ομιλίας
  • να γνωρίζει τη δομή και τη λειτουργία των πλαισίων που φοιτούν οι μαθητές με Διαταραχές λόγου και ομιλίας και ΔΕΠ-Υ και να μπορεί να ερμηνεύει τα παραπάνω ως μέρος του συνολικού κοινωνικού συστήματος,
  • να γνωρίζει τη δομή και τη λειτουργία των υποστηρικτικών δομών και να μπορεί να εφαρμόζει συνεργατικές πρακτικές με σκοπό την καταλληλότερη υποστήριξη των μαθητών,
  • να κατανοεί τη σημασία και τον ρόλο της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής στην ανάπτυξη ενταξιακών εκπαιδευτικών πρακτικών.

β) δεξιοτήτων

  • να μπορεί να αναλύει και να επιλύει με ευελιξία σύνθετα προβλήματα που προκύπτουν κατά την εκπαιδευτική διαδικασία,
  • να προσεγγίζει την εκπαιδευτική πράξη με ευελιξία
  • να αξιοποιεί τα εργαλεία της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής και να προσεγγίζει τη διαφορετικότητα των μαθητών ως πηγή έμπνευσης και προγραμματισμού των δραστηριοτήτων
  • να μπορεί να αξιολογεί την καταλληλότητα του εκπαιδευτικού υλικού και να προβαίνει σε κατάλληλες προσαρμογές σε συνθήκες ενταξιακής εκπαίδευσης.

γ) ικανοτήτων

  • να μπορεί να αναπτύσσει διεπιστημονικές συνεργατικές πρακτικές υιοθετώντας μια προοπτική σύνδεσης και συσχέτισης εκπαιδευτικών και λογοθεραπευτικών παρεμβάσεων.
  • να υιοθετεί πρακτικές αναστοχασμού για το εκπαιδευτικό έργο μέσω της συμμετοχικής παρατήρησης
  • να προβαίνει σε κριτική ανάλυση της καταλληλότητας των εκπαιδευτικών παρεμβάσεων επιδιώκοντας εξασφάλιση συνθηκών ενταξιακής εκπαίδευσης.

 

Γενικές ικανότητες: Λαμβάνοντας υπόψη τις γενικές ικανότητες που πρέπει να έχει αποκτήσει ο πτυχιούχος (όπως αυτές αναγράφονται στον Οδηγό και Κανονισμό Σπουδών) η πρακτική άσκηση με εποπτεία αποσκοπεί:

  • στην αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών με τη χρήση των νέων τεχνολογιών,
  • στην αυτόνομη εργασία,
  • στην ομαδική εργασία,
  • στην εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον,
  • στον σεβασμό στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα,
  • στον αναστοχασμό και
  • στην προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.

ΙΙΙ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 

Περιγραφή των ενοτήτων του μαθήματος

  • Διαταραχές λόγου και ομιλίας και ΔΕΠ-Υ: Ορισμοί και Εννοιολογικές Αποσαφηνίσεις.
  • Mεθοδολογικά και Παιδαγωγικά εργαλεία για την ανάλυση και διαχείριση των ζητημάτων που αφορούν τις Διαταραχές λόγου και ομιλίας και ΔΕΠ-Υ και συναφείς μαθησιακές δυσκολίες.
  • Συστήματα ταξινόμησης των Διαταραχών λόγου και ομιλίας και ΔΕΠ-Υ.
  • Διαδικασίες αξιολόγησης/διάγνωσης των Διαταραχών λόγου και ομιλίας και ΔΕΠ-Υ.
  • Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μαθητές με Διαταραχές λόγου και ομιλίας και ΔΕΠ-Υ στο πλαίσιο του γενικού σχολείου.
  • Παιδαγωγικές πρακτικές με ενταξιακό προσανατολισμό και με στόχο την ανταπόκριση του σχολείου στις ανάγκες των μαθητών με Διαταραχές λόγου και ομιλίας και ΔΕΠ-Υ.
  • Ο ρόλος της οικογένειας και η σημασία της συνεργασίας σχολείου και οικογένειας.
  • Η σημασία συνεργασίας όλων των συμμετεχόντων στην εκπαίδευση των μαθητών με Διαταραχές λόγου και ομιλίας και ΔΕΠ-Υ (μαθητή, εκπαιδευτικού, σχολείου, ειδικών, οικογένειας, κοινότητας).

IV. ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ –ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 

Τρόπος παράδοσης: Πρόσωπο με πρόσωπο, πρακτική άσκηση με εποπτεία, παρέμβαση στο πεδίο.

Χρήση τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας: Χρήση διαδικτύου, οπτικο-ακουστικού υλικού, παρουσίαση διαφανειών σε power point, υποστήριξη μαθησιακής διαδικασίας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οργάνωση της διδασκαλίας:

Το μάθημα διεξάγεται με τη μορφή σεμιναρίου και περιλαμβάνει εποπτεία πρακτικής άσκησης σε δομές ειδικής και ενταξιακής εκπαίδευσης, σε ιδρυματικές και θεραπευτικές δομές.

Οι μέθοδοι διδασκαλίας που αξιοποιούνται είναι οι ακόλουθες: μελέτη και ανάλυση της σχετικής βιβλιογραφίας, παρέμβαση στο πεδίο, φροντιστηριακές συναντήσεις και επεξεργασία σχετικών θεμάτων, συγγραφή και παρουσίας εργασίας.

Αξιολόγηση μεταπτυχιακών φοιτητών:

Η γλώσσα αξιολόγησης είναι η ελληνική.

Το σύστημα αξιολόγησης διαρθρώνεται σε δύο άξονες:

  1. Διαμορφωτική-σταδιακή αξιολόγηση που περιλαμβάνει ποικίλες μεθόδους αξιολόγησης, όπως εκπόνηση και παράδοση εργασιών, μελέτη και ανάλυση βιβλιογραφίας, καταγραφή και ανάλυση εκπαιδευτικών δομών όπου πραγματοποιούνται οι πρακτικές ασκήσεις, ανάλυση και ερμηνεία θεσμικών κειμένων και εκπαιδευτικών πρακτικών που υιοθετούνται στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των μαθητών με Διαταραχές λόγου και ομιλίας και ΔΕΠ-Υ καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
  2. Τελική αξιολόγηση που περιλαμβάνει συγγραφή και παρουσίαση θεωρητικής -βιβλιογραφικής εργασίας έκτασης 5000 λέξεων και η οποία εκπονείται σε δυάδες.

V. ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 

Ελληνόγλωσση

Davis, R. & Brown, E. (2000). Το χάρισμα της δυσλεξίας. Γιατί μερικοί από τους πιο έξυπνους ανθρώπους δυσκολεύονται στην ανάγνωση και πώς μπορούν να μάθουν να διαβάζουν τέλεια. (μτφρ. Παπαδάκης, Ν., επιμ. Τζιβανάκης, Ι.). Αθήνα: Καστανιώτης

Pumfrey, P. (1998). Ειδική Αναπτυξιακή Δυσλεξία: Προέλευση, Εντοπισμός, Αντιμετώπιση. Στο Ε. Τάφα, (Επιμ.) Συνεκπαίδευση Παιδιών Mε και Xωρίς Προβλήματα Μάθησης και Συμπεριφοράς. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα, σσ. 320-352.

Wiltshire, P. (2004). Δυσλεξία, (Μτφρ. Χρυσόπουλου Φ.). Αθήνα: Σαββάλας

Αγαλιώτης, Ι. (2000). Μαθησιακές Δυσκολίες στα Μαθηματικά: Αιτιολογία, Αξιολόγηση, Αντιμετώπιση. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.

Αγαλιωτης, Ι. (2012) Εκπαιδευτική αξιολόγηση μαθητών με δυσκολίες μάθησης και προσαρμογής. Αθήνα, εκδόσεις Γρηγόρης.

Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση (1996). Διαγνωστικά Κριτήρια DSMIV. Αθήνα: Ιατρικές Εκδόσεις Λίτσας.

Γαβριηλίδου Ζ. (2003). Φωνητική συνειδητοποίηση και διόρθωση παιδιών προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Αθήνα: Τυπωθήτω.

Καλαντζής Κ. (2011). Διαταραχές του λόγου στην παιδική ηλικία. Φωνή, Ομιλία, Ανάγνωση, Γραφή. Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήση.

Καμπανάρου Μ. (2007). Διαγνωστικά θέματα λογοθεραπείας. Έλλην: Αθήνα

Καρυώτης, Θ. (1997). Η ανάπτυξη της φωνολογικής συνείδησης και η πρόσκτηση της αναγνωστικής δεξιότητας. Γλώσσα, 43: 41­49.

Παντελιάδου, Σ. (2011). Μαθησιακές Δυσκολίες και Εκπαιδευτική Πράξη: Τι και γιατί. Αθήνα: Πεδίο.

Πολυχρόνη, Φ. (2011). Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες. Αθήνα: Πεδίο.

Στεφανής Κ, Σολδάτος Κ, Μαυρέας Β, (Μτφρ.) (1993). Ταξινόμηση ICD -10 Ψυχικών Διαταραχών & Διαταραχών Συμπεριφοράς: Κλινικές Προδιαγραφές & Οδηγίες για τη Διάγνωση. ΕΠΙΨΥ & Συνεργατικό Κέντρο του ΠΟΥ για την Έρευνα και την Εκπαίδευση στην Ψυχική Υγεία. Αθήνα: Ιατρικές Εκδόσεις ΒΗΤΑ, 1-441.

Φλωράτου, Μ. (2009). Μαθησιακές Δυσκολίες και όχι Τεμπελιά: Ανάγνωση, Γραφή, Ορθογραφία, Διδακτικά Προγράμματα για Αντιμετώπιση στο Σχολείο και στο Σπίτι. Αθήνα: Οδυσσέας.

 

Ξενόγλωσση

Adams, P. (2008). Positioning behaviour: Attention Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD) in the post‐welfare educational era. International Journal of Inclusive Education, 12(2), 113-125.

Anderson, P.L. & Meier-Hedde, R. (2001). Early Case Reports of Dyslexia in the United States and Europe. Journal of Learning Disabilities, 34: 9-21

Bacon, A. M. & Bennett, S. (2013). Dyslexia in Higher Education: the Decision to Study Art. European Journal of Special Needs Education, 28 (1): 19-32

Bishop, D. V. M. & Edmundson, A. (1987). Language impaired four-year-olds. Journal of Speech and Hearing Disorders, 52, 156–173.

Bishop, D. V. M. (1997). Uncommon understanding: Development and disorders of language comprehension in children. Hove, East Sussex, UK: Psychology Press.

Burns, E. & Bell, S. (2010). Voices of Teachers with Dyslexia in Finnish and English Further and Higher Educational Settings. Teachers and Teaching: Theory and Practice, 16 (5): 529-543

Cameron, H. & Nunkoosing, K. (2012). Lecturer Perspectives on Dyslexia and Dyslexic Students within One Faculty at One University in England. Teaching in Higher Education, 17 (3): 341-352

Campbell, J. (1988). Dyslexia and the Older College Student. Equity and Excellence in Education, 24 (3): 58-62

Cohen, N. (2001). Language Impairment and Psychopathology in Infants, Children and Adolescents. London: Sage.

Collinson, C. & Penketh, C. (2010). “Sit in the corner and don’t eat the crayons”: Postgraduates with Dyslexia and the Dominant “Lexic” Discourse. Disability & Society, 25 (1): 7-19

Collinson, C., Dunne, L. & Woolhouse, C. (2012). Re-visioning Disability and Dyslexia down the Camera Lens: Interpretations of Representations on UK University Websites and in a UK Government Guidance Paper. Studies in Higher Education, 37 (7): 859-873.

Conti-Ramsden, G., Botting, N., Knox, E. & Simkin, Z. (2002). Different school placements following language unit attendance: which factors affect language outcome? International Journal of Language and Communication Disorders, 37, 185–195.

Cromer, R. (1991). Language and Thought in Normal and Handicapped Children. London: Blackwell.

Crowley, M. (1992). Behavioural difficulties and their relationship to language impairment. In J. Law (ed.), The Early Identification of Language Impairment in Children. London: Chapman & Hall.

Crutchley, A., Botting, N. & Conti-Ramsden, G. (1997). Bilingualism and specific language impairment in children attending language units. European Journal of Disorders of Communication. 32, 267–276.

Crystal, D. (1989). Introduction to Language Pathology. London: Whurr.

Dale, M. & Taylor, B. (2001). How Adult Learners Make Sense of their Dyslexia. Disability & Society, 16 (7): 997-1008

Davis, C. (1990). What is Empathy and Can Empathy Be Taught? Physical Therapy, 70: 707-711.

Dodd, B. & Crosbie, S. (2002). Language and cognition: evidence from disordered language. In U. Goswami (ed.), Handbook of Childhood Cognitive Development. Oxford: Blackwell, pp. 470–490.

Dodd, B. (1995). Differential Diagnosis and Treatment of Children with Speech Disorder. London: Whurr.

Evans, W. (2013). “I am not a dyslexic person I’m a person with dyslexia”: Identity constructions of dyslexia among students in nurse education. Journal of Advanced Nursing, 70(2), 360-372.

Fox, A. V., Dodd, B. & Howard, D. (2002). Risk factors for speech disorders in children. International Journal of Language and Communication Disorders, 37, 117–131.

Freedman, J. E. (2016). An analysis of the discourses on attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) in US special education textbooks, with implications for inclusive education. International Journal of Inclusive Education, 20(1), 32-51.

French, J. & Herrington, M. (2008). Theorizing Dyslexic Student Discussion/ Action Groups in UK Higher Education: Research in Practice. Educational Action Research, 16 (4): 517-530

Frith, U. (1995). Dyslexia: Can we have a Shared Theoretical Framework? Educational and Child Psychology, 12: 6-17

Gerber, S. E. (1998). Etiology and Prevention of Communicative Disorders, 2nd edn. San Diego: Singular.

Gillon, G. (2000) The efficacy of phonological awareness intervention for children with spoken language impairment. Language Speech and Hearing Services in Schools, 31, 126–141.

Glazzard, J. & Dale, K. (2013). Trainee Teachers with Dyslexia: Personal Narratives of Resilience. Journal of Research in Special Educational Needs, 13 (1): 26-37

Graham, L. J. (2008). Drugs, labels and (p)ill-fitting boxes: ADHD and children who are hard to teach. Discourse: Studies in the Cultural Politics of Education, 29(1), 85-106.

Graham, L. J. (2008). From ABCs to ADHD: the role of schooling in the construction of behaviour disorder and production of disorderly objects. International Journal of Inclusive Education, 12(1), 7-33.

Griffiths, S. (2012). ‘Being Dyslexic Doesn’t Make me Less of a Teacher”. School Placement Experiences of Student Teachers with Dyslexia: Strengths, Challenges and a Model for Support. Journal of Research in Special Educational Needs, 12 (2): 54-65

Harasty, J. & Reed, V. A. (1994) The prevalence of speech and language impairment in two Sydney metropolitan schools. Australian Journal of Human Communication Disorders, 22, 1–24.

Heimdahl Mattson, E., Fischbein, S. & Roll-Petterson (2010). Students with Learning Difficulties/ Dyslexia: a Longitudinal Swedish Example. International Journal of Inclusive Education, 14 (8): 813-827

Hull, F. M., Meilke, P. W., Timmons, R. J. & Willeford, J. A. (1971). The national speech and hearing survey: preliminary results. American Speech and Hearing Association, 13, 501–509.

Kakouros, E., Maniadaki, K. & Papaeliou Ch. (2004). How Greek teachers perceive school functioning of pupils with ADHD. Emotional and Behavioural Difficulties, 9(1), 41-53.

Kikas E. & Timoštšuk I. (2015). Student teachers’ knowledge about children with ADHD and depression and its relations to emotions. Emotional and Behavioural Difficulties, 21(2), 190-204.

Kristjánsson, K. (2009). Medicalised pupils: the case of ADD/ADHD. Oxford Review of Education, 35(1), 111-127.

Lee, K. (2008). ADHD in American early schooling: from a cultural psychological perspective. Early Child Development and Care, 178(4), 415-439.

Lees, J. & Urwin, S. (1997). Children with Language Disorders, 2nd edn. London: Whurr.

Locke, A., Ginsborg, J. & Peers, I. (2002). Development and disadvantage: implications for the early years and beyond. International Journal of Language and Communication Disorders, 37, 3–15.

Madriaga, M. (2007). Enduring disablism: students with Dyslexia and their Pathways into UK Higher Education and Beyond. Disability & Society, 22(4), 399-412

McMahon, S. A. (2012). Doctors diagnose, teachers label: the unexpected in pre-service teachers’ talk about labelling children with ADHD. International Journal of Inclusive Education, 16(3), 249-264.

Michalko, R. (2009). The Excessive Appearance of Disability. International Journal of Qualitative Studies in Education, 22(1), 65-74

Miles, T.R & Miles E. (1999b). Dyslexia: A hundred years on. Buckingham, Philadelphia: Open University Press

Morgan, E. & Rooney, M. (1997). Can Dyslexic Students be Trained as Teachers? Support for Learning, 12(1), 28-31

Mortimore T. & Crozier, W.R.. (2006). Dyslexia and Difficulties with Study Skills in Higher Education. Studies in Higher Education, 31(2), 235–251

Norris c. & Lloyd, G. (2000). Parents, professionals and ADHD: what the papers say. European Journal of Special Needs Education, 15(2), 123-137.

Olswang, L. B., Rodriguez, B. and Timler, G. (1998). Recommending intervention for toddlers with specific language learning difficulties. American Journal of Speech Language Pathology, 7, 23–32.

Paradice, R. (2001). An Investigation into the Social Construction of Dyslexia. Educational Psychology in Practice, 17(3), 213-225

Peckham, C. S. (1973). Speech defects in a national sample of children aged seven years. British Journal of Disorders of Communication, 8, 2–8.

Puckering, C. & Rutter, M. (1987). Environmental influences on language development. In W. Yule and M. Rutter (eds), Language Development and Disorders. London: MacKeith.

Pumfrey, P.D. & Reason R. (1991). Specific Learning Difficulties (Dyslexia) Challenges and Responses. London and New York: Routledge/Falmer

Pumfrey, P.D. (1998). Reforming Policy and Provision for Dyslexic Students in Higher Education: Towards a National Code of Practice. Support for Learning, 13(2), 87-90

Riddick, B. & English, E. (2006). Meeting the Standards? Dyslexic Students and the Selectrion Process for Initial Teacher Training. European Journal of Teacher Education, 29(2), 203-222

Riddick, B. (1995). Dyslexia: Dispelling the Myths. Disability & Society, 10(4), 457-473

Riddick, B. (2000). An Examination of the Relationship between Labelling and the Stigmatisation with Special Reference to Dyslexia. Disability & Society, 15(4), 653-667.

Riddick, B. (2001). Dyslexia and Inclusion: Time for a Social Model Perspective? International Studies in Sociology of Education, 11(3), 223-234.

Riddick, B. (2003). Experiences of Teachers and Trainee Teachers who are Dyslexic. Inclusive Education, 7(4), 389-402.

Riddick, B. (2010). Living with dyslexia: The social and emotional consequences of specific learning difficulties/ disabilities. USA & Canada: Routledge.

Singh, I. (2008). ADHD, culture and education. Early Child Development and Care, 178(4), 347-361.

Skuse, D. H. (1993). Extreme deprivation in early childhood. In D. Bishop and K. Mogford (eds), Language Development in Exceptional Circumstances. Hove: Lawrence Erlbaum.

Snowling, M., Bishop, D. & Stothard, S. (2001) Is pre-school language impairment a risk factor for dyslexia in adolescence? Journal of Child Psychology and Psychiatry, 41, 587–600.

Stackhouse, J. & Wells, B. (1997). Children’s Speech and Literacy Difficulties: A Psycholinguistic Framework. London: Whurr.

Stampoltzis, A. & Polychronopoulou, S. (2008). Dyslexia in Greek Higher Education: A Study of Incidence, Policy and Provision. Journal of Research in Special Educational Needs, 8(1): 37-46.

Stampoltzis, A. & Polychronopoulou, S. (2009). Greek University Students with Dyslexia: An Interview Study. European Journal of Special Needs Education, 24(3), 307-321.

Tait, G. (2005). The ADHD debate and the philosophy of truth. International Journal of Inclusive Education, 9(1), 17-38.

Tanner, K. (2009). Student Perspectives: Adult Dyslexia and the “Conundrum of Failure”. Disability & Society, 24(6), 785-797.

Thomson, M. (2009b). The psychology of dyslexia: A handbook for teachers. UK: Wiley-Blackwell.

Tønnessen, F.E. (1995). On Defining “Dyslexia”. Scandinavian Journal of Educational Research, 39(2), 139-156.

Travell C. & Visser, J. (2006). ‘ADHD does bad stuff to you’: young people’s and parents’ experiences and perceptions of Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Emotional and Behavioural Difficulties, 11(3), 205-216.

Visser J. & Jehan, Z. (2009). ADHD: a scientific fact or a factual opinion? A critique of the veracity of Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Emotional and Behavioural Difficulties, 14(2), 127-140.

Winter, K. (2001). Numbers of bilingual children in speech and language therapy: Theory and Practise of measuring their representation. International Journal of Bilingualism, 5, 465–495.

Συναφή επιστημονικά περιοδικά:

International Journal of Speech & Language Pathology and Audiology, Synergy Publishers.

Child Language Teaching and Therapy, Sage Publications.

International Journal of Language & Communication Disorders, Royal College of Speech & Language Therapists.

British Journal of Disorders of Communication, Sage Publications.

Annals of Dyslexia, Springer.

Child Development, The Society for Research in Child Development.

Discourse: Studies in the Cultural Politics of Education, Routledge.

Dyslexia, John Wiley & Sons Ltd.

Early Child Development and Care, Routledge.

Emotional and Behavioural Difficulties, Routledge.

European Journal of Psychology of Education, Springer.

European Journal of Special Needs Education, Routledge.

International Journal of Inclusive Education, Routledge.

Journal of Child Psychology and Psychiatry, Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Journal of Educational Psychology, American Psychological Association.

Journal of Learning Disabilities, American Psychological Association.

Journal of Research in Reading, John Wiley & Sons.

Journal of School Psychology, Elsevier.

Learning and Instruction, Elsevier.

Oxford Review of Education, Routledge.

Psychological Bulletin, American Psychological Association.

Reading and Writing, Springer.

Reading Research Quarterly, International Literacy Association

Research in Developmental Disabilities, Elsevier.

Scientific Studies of Reading, Routledge.

Μετάβαση στο περιεχόμενο